LIEF EN LEED

Overleden
Marijke v.d. Borght-Horsten
Overleden in de leeftijd van 79 jaar op 28 januari.
Op 1 februari jl. hebben wij in het vieren van de Eucharistie afscheid genomen van onze mede-parochiane Marijke. Zij werd in 1940 geboren in Tilburg. Op 16-jarige leeftijd leerde zij Paul van de Borght kennen, met wie zij trouwde. Zij kregen twee dochters – Karen en Nanette – die hen ook kleinkinderen schonken. Marijke was een dappere, levenslustige en daadkrachtige vrouw die veel gezelligheid, gekte en liefde wist te geven, in het bijzonder in haar familie en gezin. Mede door de stimulans van Paul kon Marijke zich in veel facetten van het leven ontwikkelen, als echtgenote, moeder, oma, als directiesecretaresse, sportvrouw en organisator. Ook voor onze parochie(-kern) van de heilige Willibrord heeft zij veel verdiensten gehad. Haar bekwaamheid als secretaresse heeft ze ten volle ingezet als secretaris van het (toenmalige) Parochiebestuur en als organisator van de het parochie-secretariaat en als coach van de vrijwilligers daar. En zoveel ander vrijwilligerswerk waar zij haar schouders onder zette. Daar zijn we Marijke heel dankbaar voor. Wij bidden dat zij in de vrede van de Heer mag zijn. En mag dit geloof tot troost en sterkte zijn voor Paul en haar kinderen en kleinkinderen.

Henk Dubelaar
Overleden in de leeftijd van 76 jaar op 27 februari 2020.
Hij woonde samen zijn echtgenote Benita Dubelaar op Dulve 15 in Zierikzee. De uitvaartdienst vond plaats op 4 maart in de St. Willibroduskerk mmv het Willibroduskoor en het Visserskoor uit Bruinisse, waar Henk van harte lid van was.
Na de dienst heeft de familie afscheid genomen in het crematorium in Middelburg. Naast het Requiem en In Paradisum klonk ook het lied: een haven van rust. We bidden dat hij nu mag rusten in vrede.

Anneke van Zwietering–de Vlieger
Overleden in de leeftijd van 76 jaar op 2 maart 2020. Weduwe van CJ van Zwietering. De laatste jaren woonde ze in de Zorgcentrum de Wieken In Zierikzee. De uitvaartdienst vond plaats op 10 maart in de St. Willibroduskerk, mv het Willibroduskoor. Na de dienst hebben haar kinderen en kleinkinderen haar begeleid naar de begraafplaats in Zierikzee. We bidden dat zij nu mag rusten in vrede.

VOOR UW AGENDA (onder voorbehoud)

* Vespervieringen om 16.00 uur in de Willibrorduskerk op 19 april en 17 mei.
* Zondag 26 april om 17.00 uur in de Gasthuiskerk: viering met kleurrijke mensen met muzikale medewerking van de muzikanten uit Crooswijk.
* 6 juni Vormselviering in de Maria Magdalenakerk te Goes om 19.00 uur.
* 16 april om 19.30 uur in de Nieuwe Kerk te Zierikzee: Herdenking in het kader van 75 jaar bevrijding .
Pastoor Fons van Hees zal de overdenking verzorgen, muzikale medewerking door het koor Gaudium.

VERJAARDAG PASTOOR FONS VAN HEES

Na de viering op zondag 16 februari was er een gezellig samenzijn t.g.v. de 70e verjaardag van Fons van Hees. Veel felicitaties en kadootjes van de parochianen. Koffie met wat lekkers en daarna een drankje met een hapje.

Het was gezellig druk, de voorzitter van de PKC sprak de jarige toe en overhandigde hem een mooi boek over Maria. Pastoor Fons vertelde in zijn dankwoord dat hij zich erg thuis voelde in onze regio en eindigde zijn woordje met "ik hou van jullie allemaal". Mooier kan toch niet!

AVOND VAN DE MARTELAREN IN DE ANTONIUSKATHEDRAAL TE BREDA

Vrijdag 6 maart zijn we met 8 parochianen van Schouwen-Duiveland, inclusief onze pastoor, naar de avond van de martelaren geweest in Breda. Het was een hele mooie ervaring om dit mee te mogen maken met elkaar, voor de eerste keer ook in Breda.

Er was een plechtige mis van Bisschop Liesen met mooie rustige psalmgezangen en een zinvolle preek van de Bisschop. Zoals onder ons werd opgemerkt: we gingen meteen de diepte in!

Na de viering volgde, tijdens uitstalling van het H. Sacrament en aanbidding, een kruisweg met getuigenissen en muziek. Heel indrukwekkend. Na de getuigenissen konden we iedere keer naar voren lopen om een brandend kaarsje voor het altaar te zetten. De getuigenissen lieten zien dat het niet overal vanzelfsprekend is om in vrijheid in Christus te kunnen geloven. Zelf vond ik de Afrikaanse afbeeldingen van de Kruisweg ook heel mooi.

Het was een hele mooie avond en het was goed om samen aan alle martelaren van deze tijd te denken. We beseften weer eens hoe gelukkig wij zijn dat we ons geloof in vrijheid kunnen beleven!

Volgend jaar gaan we zeker weer!

Carine Neijzen

CARITAS, VASTENACTIE 2020

Het thema van de vastenactie dit jaar is : Werken aan je toekomst. De campagne staat in het teken van beroepsonderwijs en ondernemerschap in ontwikkelingslanden.

Inmiddels heeft u het vastenzakje voor de vastenactie van dit jaar ontvangen. In verband met het coronavirus heeft de werkgroep vastenactie Schouwen-Duiveland besloten om dit jaar de vastenzakjes NIET aan de deur op te halen. Als u wilt doneren, en dat hopen wij natuurlijk van harte, kunt u dat op de volgende manieren doen:

rechtstreeks overmaken naar Vastenactie Nederland: NL 21 INGB 0000 0000 5850

invullen van het strookje, bevestigd aan het vastenzakje, voor een eenmalige afschrijving

uw bijdrage in het zakje doen.

Het strookje of het zakje kunt u deponeren in de brievenbus van het secretariaat, Mosselstraat 4, Zierikzee.

Laat jongeren in de ontwikkelingslanden ook een kans krijgen op een goede en zonnige toekomst. Alvast hartelijk dank voor uw steun.

KBO
Zolang het coronavirus actief is zien wij ons genoodzaakt alle activiteiten af te gelasten.

SAMEN VIEREN in de Westhoek

Oecumenische Goede Week internetvieringen:

Rooster internetdiensten:

zondag 22 maart, 10.00 uur, Corneliuskerk Noordwelle, ds. Piter Goodijk

zondag 29 maart, 10.00 uur, Kerk in Burgh, ds. Janneke Herweijer

zondag 5 april, Palmpasen, 10.00 uur, Bethlehemkerk Scharendijke, ds. Bertie Boersma

donderdag 9 april, Witte Donderdag, 19.30 uur, Kerk in Burgh, ds. Janneke Herweijer

vrijdag, 10 april, Goede Vrijdag, 19.30 uur, Jacobuskerk Renesse, ds. Piter Goodijk

Onder voorbehoud:

Zondag 12 april, Pasen, 10.00 uur, Jacobuskerk Renesse, ds. Piter Goodijk

Ook de woensdagavondvespers (18.00 uur) van Kloosterwelle worden via internet uitgezonden.

Hoe het verder gaat?

Niemand die het weet. Dagelijks zijn er nieuwe berichten en veranderende maatregelen. Dat betekent dat niet alleen de diensten op Paasmorgen, maar ook de andere diensten in het rooster onder voorbehoud zijn.

Via lokale nieuwsbrieven en de website (www.kerkopschouwen.nl) houden we u zo goed mogelijk op de hoogte. Wilt u ook meelezen en meekijken voor uw mede-gemeenteleden die geen toegang tot internet hebben?

KRUISWEG

Op Goede Vrijdag wordt er in onze kerk in Zierikzee om 15.00 uur een Kruisweg oefening gehouden waarbij iedereen van harte welkom is. Uiteraard is ook dit onder voorbehoud.

KOREN IN DE WESTHOEK

In 2019 hebben we de volgende koren mogen verwelkomen in de Onze lieve Vrouw op Zee kerk van Haamstede. Op Palmzondag werd het toeristenseizoen geopend door het Herenkoor uit Heinkenszand. Daarna mochten we de volgende koren verwelkomen:

Projectkoor “ De Westhoekzangers” uit de Westhoek. Leuchtfeuer uit Weilerswist/Duitsland. Het Afrika-Enga koor uit Nistelrode. Het Willibrorduskoor uit Zierikzee.    Taizee-koor uit de Westhoek. Canto Domino uit Middelburg. Het Interparochieel Gregoriaanse Scola uit verschillende kernen van de H. Pater Damiaan parochie. L’Esprit uit Goes.

Ook werden we in 2019 vaak verrast met spontane acties: Pamfluit-Blokfluit-Gitaarmuziek-Solozang-Quartets.

We mochten verschillende Organisten ontvangen, die de vieringen muzikaal hebben ondersteund.

De werkgroep hoopt in 2020 wederom een beroep te kunnen doen op deze koren en wellicht dat andere koren de weg naar Haamstede weten te vinden. Andere muzikale ondersteuningen zijn van harte welkom.

Informatie: Henny Wichgers tel. 06 10326921 of mail hennysoeter43@gmail.com