Oecumene

Verslag van de pelgrimstocht 13-08-2015

We werden ontvangen in Burgh met koffie en een Zeeuws speculaasje, daarna heeft de heer Damman iets verteld over kloosters, er zijn er 3 geweest.

Tot onze grote verrassing waren er 33 aanmeldingen, maar eer dat we vertrokken in Burgh waren het er 52 !!! Van daar gingen we naar de Hervormde kerk in Haamstede waar we een rondleiding en uitleg kregen over de expositie van Paradijs naar...Paradijs. Er was ook een power point presentatie over het kerkgebouw. Van daar vertrokken we naar de “Ontmoetingskerk” {Chr. Ger. Kerk}

Daar kregen we uitleg over het ontstaan van de kerk , de naam “Ontmoetingskerk” en al 7 jaar vacant en hoe nu verder. Hier vandaan zijn we vertrokken naar de R.K “Onze Lieve Vrouwe op Zee kerk”, daar kregen we uitleg over Kazuifels {liturgische gewaden} en wanneer en waarom de voorganger het dan draagt. Zo vervolgden we onze reis naar de “Pelgrimskerk” {Ger. Kerk} waar we de lunch gebruikten. En wat Ds. Piter Goodijk zo mooi verwoordde, ook hier is het kruikje niet uitgeput, er is ook genoeg eten voor 52 mensen. En waar we uitleg kregen over de naam Pelgrimskerk en ook heeft Elly Mes uitleg over haar schilderijen gegeven, het scheppingsverhaal. Van Haamstede kwam onze verste rit naar Renesse , de Jacobuskerk. Daar heeft Ds. Piter Goodijk uitgelegd dat hij een dorpspredikant is, dus niet alleen kerkelijk, maar als er wat in het dorp te doen is, is Ds. Piter Goodijk er ook bij betrokken, zowel in goede als in kwade tijden. Zo is ook de expositie tot stand gekomen in Renesse, daar hebben 12 inwoners van Renesse aan meegewerkt, wat zij onder VRIJHEID verstaan en een ieder op zijn manier heeft dat uitgebeeld. Van daar vertrokken we naar Noordwelle een prachtig kerkje, waar we uitleg kregen over “Kloosterwelle”, een retraite plek om even helemaal tot rust te komen. En vandaar gingen we naar Scharendijke, we zijn nog even langs “ Klooster Bethlehem” geweest. Helaas kon de eigenaar niet aanwezig zijn, maar men had toch een idee dat daar een KLOOSTER had gestaan. En toen naar onze laatste stop de Bethlehem kerk in Scharendijke, waar we uitleg kregen over de hongerdoeken die daar hangen, met als afloop een hapje en drankje in de Hoeksteen. Het was een zonovergoten dag waar iedereen van genoten heeft.

Joppa van den Houten