Nieuwjaarswoordje zondag 5 januari 2019


Beste mensen,


Fijn dat jullie er zijn om elkaar de beste wensen voor 2020 te geven. En dit na een bijzonder mooie viering, waarin het koor ook weer zo prachtig heeft gezongen.

Het was voor het koor een bewogen jaar door de ziekte van hun organist en dirigent, Wim Boer. Zij hebben tijdens de afwezigheid van Wim er toch, met andere organisten, er het beste van gemaakt en ons verblijd met hun gezang tijdens onze diensten.

Het jaar 2019 stond wat mij betreft in het teken van samen de schouders er onder zetten.

Omdat er steeds minder beroepskrachten zijn zetten vrijwilligers, soms zelf hele families hun schouders onder onze parochiekern. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan de familie Verkaart. Maar ook op anderen, alleen of met familieleden, kunnen we al jaren goed bouwen. Dankzij hen kunnen we onze parochiekern in stand houden, ook financieel gezien, omdat we hierdoor minder bedrijven hoeven in te schakelen.

Een paar wil ik er even uitlichten.

  • De Kerstmarkt, was weer een groot succes, ondanks het slechte weer. Kijk eens op onze website (rkschouwenduiveland.nl) naar de foto’s. De opbrengst is voor het schilderwerk in ons parochiecentrum. Ook dit jaar heeft Tiny, met haar clubje, weer uitstekend werk verricht.
  • De Barbara-boys, die ons kerkhof netjes houden, besparen ons honderden euro’s die we anders kwijt zouden zijn aan een bedrijf en dat telt ook voor de klussengroep die het afgelopen jaar tientallen klussen voor hun rekening hebben genomen.
  • De viering van het 60 jarig bestaan van de kerk in Haamstede, (foto’s staan op de website) was mede dankzij de inzet van de werkgroep Haamstede een groot succes. Het bestuur van onze PKC heeft de catering verzorgd, waardoor ook weer geld is bespaard en men was hierover zeer tevreden.

Dit zijn er slechts een paar, er zijn veel meer groepen die ik in het zonnetje zou kunnen en moeten zetten, maar dan wordt mijn woordje te lang. Als PKC willen we alle vrijwilligers nog dit jaar bedanken door middel van een gezellige samenzijn. Hoe of wat moet nog worden uitgewerkt.

Rian stopt met haar schoonmaakwerk voor de kerk, onze dank voor al die jaren schoonmaken. Gelukkig gaat Thea door.

Gebouwen

De eerste fase van de renovatie van het dak en woningen van Oude Haven nr. 1 en de woning van onze pastoor Fons van Hees zijn afgerond.

Het dak boven het priesterkoor is gedeeltelijk vernieuwd.

Financieel hebben we hierdoor behoorlijk ingeteerd, gelukkig krijgen we zo af en toe ook een extraatje van betrokken parochianen.

Pastoraat

Ook dit jaar hebben we 2 goede bijeenkomsten gehad m.b.t. het nieuwe Parochieplan. Het is nu af. Belangrijkste punten hieruit:

Goes wordt de parochiekerk en er worden voorlopig geen kerken gesloten. Daar wordt met Pasen het Triduüm gevierd , Op Witte Donderdag, Goede vrijdag en Paaszaterdag is daar dan ook de eucharistieviering. We hebben wel af kunnen spreken dat we dit jaar ook weer in Zierikzee de viering vanuit Goes kunnen volgen en dat er dan ook bij ons boekjes zijn en dat de Heilige communie mag worden uitgereikt.

Plannen

  • Proberen om meer mensen in onze kerk te interesseren door invulling te geven aan de missionaire Parochie (boek en bijeenkomsten Als God renoveert (father Jamesn Mallon) en door ‘Alfa’ bijeenkomsten. Kaarten hiervoor hebben we uitgedeeld bij de Kerstvieringen
  • Dankzij een legaat kunnen we een blokhut neerzetten. Hierin kunnen we dan materialen kwijt die nu bij mensen thuis staan of in het stookhok, wat eigenlijk niet mag.
  • Schilderen van het parochiecentrum
  • Tweede fase renovatie woningen uitwerken


Laat ons een toast uitbrengen op een gezond, gelukkig 2020


Erik Steegmans

Voorzitter PKC Zierikzee